Vår greenkeeper Roland Knutsson informerar
om banskötsel och säkerhet på banan den 10 feb.

     
 

Söndagen den 10 februari bjöd på något blåsigt men dock vårväder +7 grader och många passade på att spela en runda på Hökensås. 30 personer mötte upp i klubbhuset för att lyssna till vår greenkeeper Roland Knutsson som informerade om banskötsel och säkerhet på banan.

Roland började med att berätta att gräset liksom vi människor behöver vatten, luft och näring (allt i lagom doser) för att leva. Lagar vi en uppslagen torva fel kan gräset få för mycket luft och dö. Och det har vi väl alla upplevt att det inte är roligt med lösa, döda torvor på fairway och tee. Det tar inte lång tid att återplacera gräset som det låg men gräset återhämtar sig mycket, mycket snabbare och vi får en bana i mycket bättre kondition. Så tag dig den tiden! Laga även på tee!

Därefter ville Roland åskådliggöra hur man på bästa sätt lagar ett nedslagsmärke på green. För att kunna göra detta behövdes ett blädderblock. Det fanns men ingen ställning. Nöden är uppfinningarnas moder så Carin Ager och Eva Arnell-Ek tog brickvagnen och band upp blädderblocket med ett förkläde. Sedan kunde Roland rita och berätta igen och alla kunde se

Men för att åskådliggöra hur man lagar gräset så fick vi  gå ut på puttinggreen. Köket ställde välvilligt upp med greenlagare då det inte var någon i församlingen som var utrustad med en sådan denna vårvinterdag. Roland påpekade att det bildas en liten förhöjning i bollens färdriktning i kanten på nedslagsmärket. Viktigt är att börja i den änden och jämna ut gräset, därefter lagas hålet enligt gängse klockmetod.

När marken är frusen läks inte uppslagna tovor. Medtag och använd alltid matta vid spel när det är frost.

Om du står och väntar på att en banarbetare skall bli färdig med sitt arbete – provsvinga aldrig i riktning mot honom. Han kan inte se om du tänker slå på riktigt eller bara provar och hukar sig reflexmässigt  och blir försinkad i arbetet. Försök inte tro att du kan ropa Fore! till honom för han bär oftast hörselskydd vid arbete på banan.

Vi tog också upp, ur säkerhetsaspekt och med tanke på vård av banan, att i Pay & play-bollarna måste det finnas med en handikappsatt spelare och man får max vara tre spelare i bollen.

Nyhet för i år är också att på måndagar, onsdagar och fredagar tillåts inget spel på 18-hålsslingan före klockan 08.00. På så sätt tjänar banarbetarna massor med tid och får ökad säkerhet. 9-hålsslingan är öppen som vanligt.

Några gånger i månaden och då på tisdagar och torsdagar är 9-hålsslingan stängd fram till kl 10.00 för luftning.

Carin tackade Roland med ett fång härliga vårtulpaner och passade också på att påminna om nästa träff som blir den 24 februari. Då sjukgymnast Annelie Hallqvist från Skövde Rehabcenter, som bl. a. arbetar med damlandslaget i handboll och flertal idrottsklubbar i Skövde kommer och informerar om vikten av att värma upp för att förebygga skador och de vanligaste skadorna/ överbelastningsbesvär inom golfen.

Dessutom kommer Tommy Björnsson att tala om utrustning och snabbare spel på banan.